Whatsapp
close
Menü

Epoksi Reçine Takı Yapımı

Epoksi Reçine Takı Yapımı

Epoksi Reçine Takı Yapımı

 

Son zamanların en revaçta takılarından olan epoksi reçine takıların nasıl yapıldığını bu yazımızda sizlere anlatmaya çalışacağız.

Epoksi reçineler, mücevherler de dahil olmak üzere birçok zanaat projesinde kullanılmaktadır. Bu makale, kendi epoksi reçine takılarınızı nasıl yapacağınız konusunda size yol gösterecektir.
Epoksi reçineler, parlak bir yüzeyle sert ve berrak kuruyan, kullanımı kolay bir maddedir. Epoksi reçineler takı dışında küvet sızdırmazlığı, metal eşyaların paslanmaya karşı korunması ve seramik karolardaki çatlakların doldurulması gibi birçok amaç için de kullanılabilir.
Kendi epoksi reçine takılarınızı yapma süreci oldukça basittir ve elinizde doğru malzemeler varsa evde yapılabilir, bir kuyumcu veya uzman olmanız gerekmez.

 

Epoksi Reçine Kolye Malzemeleri Nelerdir?

Epoksi Reçine: Piyasada farklı markalarda epoksi reçineler bulunmakla birlikte genel olarak hepsi aynı hammaddelerden üretilir ve birbirine yakın kalitelerdedir. Reçine ve sertleştirici olarak 2’li paket halinde satılır. Bir çoğu 1 birim sertleştirici, 1 birim epoksi olarak karışım yapılırken bazıları ise bire bir karışım yapılarak hazırlanır.
Epoksi Reçine Kalıbı: Yapacağınız ürüne göre bir çok farklı kalıp türü bulunmaktadır. Bu kalıplar silikon ve plastikten malzemeden üretilir ve uzun süre kullanılabilir. Hazırladığınız epoksi reçine karışımını bu kalıplara döküp kolayca istediğiniz ürünü hazır halde çıkarabilirsiniz.
Epoksi Reçine Kolye Aparatları: Silikon kalıplar yerine hazır kolye aparatları da kullanabilirsiniz. Bu aparatlar hazır kolye ya da bileklik halindedir. Orta kısımları boştur, epoksi karışımını orta kısma döküp kurutarak takılar yapabilirsiniz.
Sim, kurutulmuş çiçek ve çeşitli süsler: Epoksi karışımınızın içine sim, kuru çiçekler ya da çeşitli süsler atarak güzel görüntüler elde edebilirsiniz.
İsteğe ve yapacağınız malzemeye bağlı olarak boncuk, zincir ve diğer yardımcı aparatlar.

 

Epoksi Reçine Nasıl Yapılır?

Epoksi Nasıl Karıştırılır? : Satın aldığınız reçine kullanım kılavuzunda yazan ölçü birimine göre 2 ölçü reçineye 1 ölçü sertleştirici ya da eşit ölçüde reçine ve sertleştirici bir kaba dökülüp yavaş yavaş hava kabarcığı kalmayacak şekilde karıştırılır. Karıştırma işlemini sağdan sola, soldan sağa ve aşağıdan yukarıya olacak şekilde 2~3 dakika boyunca iyice yapın. Karıştırma esnasında karıştırma çubuğu kabın dibi ve kenarlarına değdirilerek homojen bir karışım sağlanmalıdır. Epoksi reçine yapımında en önemli kısım ölçülerin hassas olarak ayarlanması ve karıştırma işleminin çok iyi yapılmasıdır. Bu aşamada yapacağınız hata epoksinin kurumamasına ya da mat kalmasına sebep olabilir.
Daha sonra karışım 5 dakika dinlendirilir ve istenilen kalıba dökülür ve bu aşamada içine sim, çiçek ve çeşitli süsler eklenip kurumaya bırakılır.
Epoksi reçine ne kadar sürede kurur?: Hazırlanan karışım yaklaşık 8~12 saat içinde tamamen sertleşir. 48 saat sonra da çizilmez bir cam halini alır.
Epoksi reçineniz mat kaldıysa ince bir zımpara ile zımparalayıp üzerine vernik ya da pasta atarak parlatabilirsiniz.


Epoksi Reçine Malzemeleri Nereden Alınır?

Epoksi reçineler ve yardımcı malzemeler yapı marketler, züccaciye, tuhafiye ve takı satan yerlerden satın alınabilir. Ayrıca internet sitemizden de kolayca satın alabilirsiniz. (www.hobizubi.com)

Paylaş

0 yorum(lar)

close