Whatsapp
close
Menü

Epoksi Sağlığa Zararlı mı?

Epoksi Sağlığa Zararlı mı?


Hayatımızda bu kadar yaygın bulunan bu madde konusunda en çok merak edilen konu ‘epoksinin herhangi bir zararı var mıdır?’ sorusudur.

Epoksi, reçine ve sertleştiriciden oluşan bir kimyevi malzemedir. Epoksi reçineler, üçe ayrılır: su bazlı reçine, solventli reçine ve solventsiz reçineler olarak. Solvent kimyada hızlı çözücü diye tabir edilen bir maddedir. Solventli reçineler sanayi tesislerinde  uygulanan bir tür maddedir. Solventli reçinlerde tıpkı diğer epoksiler gibi dayanıklıdır,  tozlanmayı engeller ve koku oluşumu önler.

Epoksinin Sağlığa Zararlı mı?
Solvent maddesi genelde kimyada insan sağlığına zararları olduğu bilinen bir maddedir. Solvent içerikli reçineler polyester reçine olarak satılmaktadır. Bu yüzden uygulama sırasında yayacağı gaz kişinin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Iyi bir kimyasal çözücü olan bu reçineler kokulu, kokusuz ve yanıcı özellikleri mevcuttur. Dolayısıyla uygulama yapılırken gerekli önlemler alınmalı, maske,eldiven, gözlük, koruyucu giysi gibi ekipmanlar hazır edilmelidir. Ayrıca ortamında sürekli havalandırılması yapılmalıdır.

Kısaca solventlerin insan sağlığına vereceği zararı göz önünde bulundurulursa, insan hayvan gibi canlıların yetkin bir şekilde kullandığı ortamlarda tercih etmemekte fayda vardır. Su bazlı ve solventsiz reçinelerin şimdiye kadar insan sağlığına herhangi bir zararı tespit edilmemiştir. İçerisinde zararlı maddeler bulundurmadıkları için ev ve ofisler dahil her alanda rahatlıkla kullanılabilir.

Epoksi Cilde Zarar Verir mi?
 Solventli epoksinin insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri bulunurken, solventsiz ve su bazlı epoksinin sağlığa hiç bir zararı olmadığı gibi cilde teması söz konusu ise bol su ile yıkanmalıdır.

Epoksi Reçine Zararlı mı?
Bazı epoksi reçineler de Bisfenol A denilen bir madde içerir. Diğer adı BPA olan bu madde, metal içecek kutularında, konserve kutularında bulunan bir malzemedir. Ayrıca cam konserve, reçel gibi kavanozların kapaklarının iç kısmında da BPA kullanılır. Hatta diş kaplama ve dolgu malzemesi olarakta kullnıldığı bilinmektedir. BPA maddesi bilinenin aksine insan sağlığına zararı yoktur. Şöyle ki bu maddenin bulunduğu yiyecekleri tüketen bir canlının, vücuduna aldığı BPA oranı yok denecek kadar azdır. Hatta bu madde insan vücudunda bir günden fazla kalamaz ve vücutta birikmez boşaltım yolu ile dışarı atılır. Bundan dolayı epoksi reçine ile yapılan ürünler herhangi bir zehir etkisi oluşturmaz, güvenle kullanılabilir.

Paylaş

0 yorum(lar)

close