Whatsapp
close
Menü

ESANSLARLA PARFÜM NASIL YAPILIR?

ESANSLARLA PARFÜM NASIL YAPILIR?

Kendine has bir koku yapmak mı istiyorsun? O zaman doğru yerdesin :)

Parfümler, adına "nota" da denen farklı koku katmanlarının bir karışımıdır. Bir parfümü tenine sıktığında, koku şu sırayı takip eder: Kokusunu ilk aldığın şey, üst notalardır. İlk kaybolan da bunlardır (genelde 10-15 dakika içinde). 
Üst notalar sönmeye yüz tutarken orta notalar belirir. Parfümün özünü bunlar oluşturur ve hangi aileye ait olduğunu da belirler. Örneğin, oryantal, odunsu, taze ya da çiçeksi.
Alt notalarsa (baz nota ya da dip nota olarak da bilinir) parfümün teması olarak da bilinen orta notaları vurgular ve onlara kalıcılık kazandırır. Parfümün temelini bunlar oluşturur ve teninde 4-5 saate kadar kalmasını sağlar. 
İşe bir taşıyıcı yağla başlamalısın. Jojoba, tatlı badem ve üzüm çekirdeği yağları popüler tercihlerdir.
Bir sonraki adımda alt, orta ve üst notaları(esansları), taşıyıcı yağa yavaş yavaş eklemelisin.
Son olarak, tüm bu bileşenleri karıştırmaya yardımcı olacak bir şey eklemen gerekiyor. Genelde bunun için alkol kullanılır çünkü hem çabucak buharlaşır hem de parfümün notalarının dağılmasına yardım eder. Evde parfüm yapanların popüler tercihi 80 ila 100 derecelik (yani hacminin %40 ila %50’si alkol olan) kaliteli votkadır.
Eğer katı parfüm yapmayı istiyorsan (dudağa sürülen türden) sabitleyici olarak alkol ya da su değil de eritilmiş balmumu kullanmalısın.

VEE GELELİM TARİFE ;
1. YÖNTEM
Koyu renk cam kaplar al. Birçok kişi koyu camdan yapılmış kaplar kullanılmasını tavsiye ediyor çünkü bu, parfümü ışıktan koruyor. Işık, parfümün ömrünü kısaltabilir. Cam kaplarda daha önce hiç gıda ürünü saklanmamış olması şart çünkü kalan tüm kokular parfüme geçecektir.
Bunun tek istisnası, cam kapta daha önce sakladığın şeyin kokusunu kullanmak istemen olabilir. (Dikkat: fıstık ezmeli muz çikolata parfümünün kokusu, tadı kadar iyi olmayabilir!)

Bir taşıyıcı yağ al. Taşıyıcı yağ, bir parfümdeki kokuları senin tenine taşıyan şeydir. Bunlar genelde kokusuz olur ve konsantre yağları ya da normalde cildini tahriş edebilecek aromatik bileşenleri seyreltmek amacıyla kullanılır. Herhangi bir yağı taşıyıcı yağ olarak kullanabilirsin. Kokusunu sorun etmezsen zeytinyağı da olur.
Ünlü bir parfümcü, gül yapraklarını sızma zeytinyağında kaynatıyor, sonra bunların hepsini stabilize etmek için E vitamini yağı ekliyor.

Bulabildiğin en saf alkolü al. Evde parfüm yapanların birçoğu, kaliteli, 80-100 derecelik (hacminin %40-50’si alkol olan) votkayı yeğliyor. Bazı diğer parfümcüler de 190 derecelik (hacminin %80’i alkol olan) alkolü tercih ediyor.190 derecelik alkol söz konusuysa, organik nötr üzüm alkolü ve ondan çok daha ucuz olan, tahıldan damıtılmış alkol popüler seçeneklerdir.

Esansları seç. Parfümü birçok farklı malzeme kullanarak yapabilirsin. Parfümlerde yaygın olarak tercih edilen aromatik maddeler şunlar:  Esansiyel yağlar, çiçek taç yaprakları, yapraklar ve kokulu otlar.

Yönteme karar ver. Parfüm yapma yöntemi, elindeki malzemelere göre hafifçe değişecek. Parfüm için kullanılan iki yaygın aromatik bileşen bitki materyalleri (çiçek, yaprak ve ot) ve esansiyel yağlardır. Bunların ikisinde uygulanacak yöntemler farklıdır.

Temiz bir cam kap al. Camdan yapılmış ve temiz olduğu sürece kabın türü önemli değil. Ayrıca kabın kapağının sıkı kapanıyor olması gerek. Kabın koyu renkli olması, içindekini korumaya yardım eder. Parfümcüler bu iş için genelde koyu renk camı önerirler. Bu, parfümü ışıktan koruyarak daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilir.
Daha önce gıda saklamak için kullanılmış kavanozlardan uzak dur çünkü bunlar yıkanmış olsa bile cam, kokuyu parfüme aktaracaktır.

Kokusuz yağ bul. Parfümlerde sıkça kullanılan bu tür yağlara jojoba yağını, badem yağını ve üzüm çekirdeği yağını örnek gösterebiliriz.

Kokusundan hoşlandığın çiçekleri, yaprakları ya da otları topla. Bitkileri yapraklarının kuru, kokularının güçlü olduğu dönemlerde toplamalısın. Havada kurumaya bırakırsan solabilir ve esansı o kadar güçlü olmaz. İhtiyacın olandan daha fazla bitki toplayıp kurutman iyi olur çünkü yağın kokusunu daha sonra kuvvetlendirmek isteyebilirsin.

Bitkileri hafifçe ez. Bu adım isteğe bağlı ama kokuyu daha da iyi çıkarmaya yarayabilir. Tahta bir kaşık alıp bitkilerin üstüne hafifçe bastıracaksın.

Cam bir kaba biraz sıvı yağ dök. Fazla koymana gerek yok, taç yaprakların/yaprakların/otların üstünü örtecek kadarı yeterli.

Yağa bitkileri ekleyip kapağı kapat. Kapağın sımsıkı kapandığından emin ol.

Kavanozu serin ve karanlık bir yerde bir ila iki hafta beklet.

Aç, süz ve tekrarla. Yağ bir ila iki haftadan sonra istediğin kadar kuvvetli bir kokuya sahip değilse eski bitki parçacıklarını süzüp yağa yenilerini ekleyebilir ve tekrar bekletebilirsin.Bu işlemi, yağ istenen şiddette kokuya kavuşana kadar haftalarca hatta aylarca tekrarlayabilirsin.
Sakın yağı atayım deme! Sadece içindeki eski bitki parçacıklarını atacaksın.

Esanslı yağı koru. Yağdan memnunsan ömrünü uzatmak için, E vitamini ya da greyfurt tohumu özütü gibi doğal koruyuculardan 1 ya da 2 damla ekleyebilirsin.[14]Yağı krem haline getirmek istersen içine biraz balmumu katabilirsin. Mikrodalgada biraz balmumu ısıt, sonra tüm karışımı soğuyup katılaşması için bir kaba dök.

2. YÖNTEM

Malzemeleri bir araya getir.
Şunlara ihtiyacın olacak:
2 çorba kaşığı taşıyıcı yağ (jojoba, badem ya da üzüm çekirdeği yağı iş görür)
6 çorba kaşığı 100 ila 190 derece alkol.
2,5 çorba kaşığı şişe su (musluk suyu değil)
30 damla esansiyel yağ (her birinden en az 1 damla: alt, orta ve üst)
Kahve filtresi
Huni
2 adet temiz cam kap

Yapılışı
2 çorba kaşığı taşıyıcı yağı cam şişeye dök.
Esansiyel yağları ekle. Toplamda kabaca 30 damlaya ihtiyacın olacak. Önce alt notalarla başla, sonra orta notalarını ve son olarak da üst notalarını ekle. İdeal oran %20 alt, %50 orta ve %30 üst.Eklediğin esanslara dikkat et. Biri geri kalanından daha baskınsa ondan daha az koy ki diğerlerini bastırmasın.

Alkolü ekle. Yüksek alkol içerikli, kaliteli bir alkol ekle. Kendi parfümünü yapanların popüler tercihi votka kullanmak.

Parfümü en az 48 saat dinlenmeye bırak. Kapağı kapat ve parfümü en az 48 saat dinlendir. 6 haftaya kadar kapalı bırakabilirsin, esansın en kuvvetli olduğu zaman budur.Kokunun durumunu görmek için şişeyi düzenli olarak kontrol et.

İki çorba kaşığı şişelenmiş su ekle. Kokudan memnunsan parfüme 2 çorba kaşığı şişelenmiş su ekle.

Şişeyi hızla çalkala. Bunu 1 dakika boyunca yaparak içindekilerin iyice karıştığından emin ol.

Parfümü bir başka şişeye aktar. Bir kahve filtresi ve huni kullanarak parfümü koyu renk camdan yapılmış temiz bir şişeye boşalt. Birine hediye olarak vereceksen havalı bir şişeye de boşaltabilirsin. Ne kadar süre dayanacağını görmek için şişenin üstüne bir etiket yapıştırıp tarihi ve parfümün içindeki malzemeleri yazman iyi olur. Böylece bir dahaki sefere az mı yoksa çok mu yapman gerektiğini bilirsin.

Farklı bir çeşit dene. Parfümü sprey/sıvı halde yapmak yerine dudak merhemi gibi katı olacak şekilde de yapabilirsin. Bunun için su yerine erimiş balmumu kullan. Erimiş balmumunu parfüme dök, sonra sıcak karışımı bir kaba aktararak katılaştır. Balmumunu gıda satan birçok yerden alabilirsin.

İpuçları
Esans kullanırken aşırıya kaçma. Her birini kokla ve birlikte iyi gidip gitmeyeceklerini etraflıca düşün. Gereğinden fazla nota kullanmak bir parfümü mahvedebilir.
Parfüm yaparken en sevdiğin yiyecek ve içeceklerden ilham alabilirsin. Örneğin, tarçın yağı, tatlı portakal yağı, karanfil yağı ve kakule yağı kullanarak bir chai parfümü yapabilirsin.[15] Tarçın, karanfil, zencefil, muskat, vanilya ve portakal esansiyel yağlarıyla da balkabağı turtası parfümü yapabilirsin.
Bir cam kabı temizlemek için, mümkün olan en sıcak suyla yıka, sonra bir fırın tepsisine yerleştir ve fırında 110 derecede kurut.

Uyarılar
Parfüme sakın meyve suyu ekleme çünkü bunlar parfümü bozabilir ya da ekşimesine yol açabilir. Ayrıca unutma ki limon fototoksiktir; yani limon suyu içeren şeyleri cildine sürersen güneşe çıktığında cilt yanıklarına neden olur.

Paylaş

0 yorum(lar)

close