Whatsapp
close
Menü

Hassas Terazi Kullanmak Gerekli mi ?

Hassas Terazi Kullanmak Gerekli mi ?

Hassas Terazi Kullanmak Gerekli mi ?


Karışım oranları ağırlıkça belirlenmişse karışım mutlaka dijital hassas terazi kullanarak yapılmalıdır. Karışım oranı hacim olarak belirlenmiş ise hacim kapları kullanarak karışım yapılabilir.

Epoksi reçineler ve epoksi sertleştiriciler farklı özgül ağırlıklara sahip oldukları için ağırlıkça hesap edilmesi gereken bir sistemde hacim kapları kullanarak ölçüm yapmak doğru değildir. Sertleştirici miktarının belirlenen orandan az veya fazla kullanılmaması gerekir. Sertleştirici oranını artırmak daha hızlı kurumaya sebep olmaz aksine sistemin reaksiyon hesabını bozarak esnek kalmasına sebep olabilir. Resinin markalı epoksi sistemlerde karışım oranları ağırlık esas alınarak belirtilmiştir.

Ağırlık hesabi yapmak için olabildiğince hassas bir dijital terazi tercih ediniz. Terazi göstergeleri hassasiyet aralığındaki değerleri ekrana yuvarlayarak yansıtmaları sebebiyle karışım hatası riskleri meydana gelebilir. Örneğin 1 gr. Hassasiyetli terazi ekranında 1.5 gr gibi ondalıklı bir değer göremezsiniz. 0.6 gram ile 1.4 gram arasındaki tüm değerler ekrana 1 gram olarak yansıyacaktır ve bu aralik %100 den daha fazla sapma demektir. 1 gr. Hassasiyetli terazilerde 120 gramdan daha az karışım yapmayınız. Düşük miktarlı karışımlar terazi hassasiyet aralığı sebebiyle reçine/sertleştirici oranında yanlış hesaplamaya ve epoksi kurumasında istenmeyen sonuçların doğmasına sebep olur. Hata ihtimalinizin az olmasi için en az 0.1 gr. hassasiyete sahip bir terazi kullanmanızı öneririz.

Ayrıca terazinizi belli aralıklarda kalibre edin ve tartımı doğru yaptığından emin olun. Kalibre için sabit ağırlıklı bir kalibre ölçeği elde edebilir veya ağırlığından emin olduğunuz bir cismi de terazi dogrulamak icin kullanabilirsiniz.

Tartım anında terazi ekraninda gram, kilogram gibi ağırlık seceneginin seçili olduğunu her seferinde kontrol ediniz. Dijital terazilerde mode özelliği sayesinde farklı birimlerde de işlem yapılabilmektedir. Bu durumu gözden kaçırmanız hatalı karışım oranı hazırlamanıza ve kurumada olumsuzluk yaşamanıza sebep olabilir.

 

Paylaş

0 yorum(lar)

close