Whatsapp
close
Menü

KOKULU TAŞ YAPIMI

KOKULU TAŞ YAPIMI

 

Kokulu Taş Nasıl Yapılır?

Çoğu kişinin hayatına dahil ettiği hobilerin arasında yer almaya başlayan kokulu taşlar oldukça farklı seçenekler sunuyor. Yapım aşamasından son rötuşlarına kadar kendi fikir ve zevklerinizi yansıtabileceğiniz bu hobide kaptan sizsiniz. İstediğiniz kokulu taş modelleri istediğiniz renge boyayabilir sonuçların muhteşemliği ile mutlu olabilirsiniz. En sıkıldığınız zamanlarda terapi gibi gelecek kokulu taş yapımı sayesinde bir süreliğine de olsa kendinizi başka bir dünyada bulabilirsiniz. Oldukça keyifli olan kokulu taş yapımı malzemeleri bütçenizi de fazla zorlamıyor.

Malzemeler

Kokulu Taş Tozu
Kokulu Taş Kalıpları
Esans
Boya
Sıcak Su
Karıştırma Kabı

Yapılışı

Kokulu taş yapımına başlamadan önce bütün malzemelerinizin eksiksiz olduğundan emin olmanızda fayda var. Bunun ardından karıştırmak için kullanacağınız kabın içerisine kokulu taş tozu ilave etmeniz gerekiyor. İlave ettiğiniz bu tozun üzerine ise sıcak su ekleyerek işleme başlayabilirsiniz. Ancak suyun ılık olmamasına dikkat edin. Ne çok sıcak ne de çok ılık olacak şekilde ayarladığınız suyu kabın içerisine yavaş yavaş ekleyebilirsiniz. Burada ölçeklendirmeyi kokulu taş tozunun yarı miktarı su olarak yapabilirsiniz. Ne kadar toz eklediyseniz onun yarısı kadar sıcak su ilave edilen karışımda topaklanma olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Tozu ve suyu karıştırmanın ardından karışıma esansı ve boyanızı ekleyip biraz daha karıştırmaya devam edin. Birbirinin içerisine iyice geçmiş olan malzemeleriniz kalıplara dökülmeye hazır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken karışımın kaba dökülürken kabarcıkların meydana gelmemesi. Bunun önüne geçebilmek için karışım kabının dışına yavaş yavaş vurarak karışımın iyice yayılmasını sağlayabilirsiniz. İşlemin bu aşamalarında seri bir şekilde hareket etmeniz şart. Yoksa karışım kuruyabilir ve istediğiniz sonucu almanız zorlaşabilir.

Kalıplara döktüğünüz karışım yaklaşık 15 – 20 dakika sonra kabın şeklini alarak sertleşmeye başlayacaktır. Bu süreç içerisinde kabı hareket ettirmeyin ve karışımı çıkarmaya çalışmayın. Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra karışımı kabın kenarını indirmeye başlayarak çıkarabilirsiniz. Bu evrede nazik ve yavaş olmanız fayda var. Eğer karışımınız daha sulu olduysa bekleme sürenizin daha uzun olacağınız da hatırlatmakta fayda var. Yani bekleme sürenizi karışımınızın kıvamı belirliyor. İlk denemelerde istediğiniz sonuçları yakalayamazsanız yılmamanız gerekiyor. Birkaç denemenin ardından elleriniz bu işleme alışmaya başlayarak size muhteşem sonuçlar verebilir. Dikkat edeceğiniz küçük detaylar ve kıvamını tutturacağınız bir harç size kokulu taşın en güzellerini sunuyor.

 

Kokulu Taş Yapımı Püf Noktaları
Her ne kadar yapılışında karışımları harmanlayıp kaba dökmek kadar kolay bir işlemle karşılaşsanız da aslında yapım aşaması sanıldığı kadar kolay değil. Bu işlemlere zor demek elbette olmaz ancak dikkat edilmesi gereken kokulu taş yapımı püf noktaları var. Bu küçük detaylara dikkat ettiğiniz takdirde ulaşacağınız sonuçların mükemmel olmaması için hiçbir neden yok.

Kokulu taş yapımında en önemli noktaların başında hazırlanan harcın ölçeğini en iyi şekilde hazırlamak geliyor. Eğer kokulu taş tozu ve ya suyu gereğinden fazla olursa karışımın erken donmasına ya da hiç donmamasına neden olabilir.
Kokulu taş tozunu suyla karıştırırken topaklanma yapmamasına özen göstermeniz gerekiyor. Topaklanmalar sizi istediğiniz görüntüden uzaklaştırır.
Kokulu taşınız donduktan sonra çıkarma işleminde oldukça nazik davranmanız gerekiyor. Aksi takdir de taşınızın şekline zarar verebilirsiniz.
Donma aşamasının tamamlandığından emin olmadan kaptan kesinlikle çıkarmayın.
Daha hızlı donması için üzerinde başka yöntemler uygulamamanızda fayda var. Kendi donma süresinde yavaş yavaş donması en ideal sonuçlara ulaşmanızı sağlar.

Paylaş

0 yorum(lar)

close