Whatsapp
close
Menü

MİYUKİ NEDİR ?

MİYUKİ NEDİR ?

Miyuki’nin Tarihi

Miyuki 1949 yılında Japonya’nın Hiroshima kentinde kurulmuş dünyanın en kaliteli kum boncuk üreticisi olarak biliniyor. Miyuki boncuk hammaddesi sadece Hiroshima bölgesinde çıktığı için Japonlara özgü bir takı malzemesi olarak piyasada yerini aldı. Japonların teknolojideki ustalığından olsa gerek, hammaddesi cam cürufu tarzından olan bu boncuklar birbiriyle özdeş renk ve özelliklerde olması, ebatlarında belli bir standardın oturmuş olması sebebiyle takı ustalarının dikkatini çekmesine neden olmuştur.

Miyuki Neden Çok Pahalı?

Miyuki boncuğun çok küçük ebatlarda oluşu, renk ve taş yapısının birbirine özdeş olması boncuk üretimini zorlaştırdığından dolayı miyuki ürünleri değerli ve pahalıdır. Kum boncuk sınıfından sayılan miyuki boncukların aslında hepsi aynı ebatta kum tanesi kadar küçük birer taştan ibarettir. Miyuki taşlı ve miyuki boncuklu tasarımlar sabır isteyen tasarımlardır. Hammaddesi zaten pahalı olan miyuki takıların üzerine sabır gerektiren işçilik ve harcanan zamanda bedel olarak eklenince ortaya pahalı bir ürünün çıkması kaçınılmaz oluyor. Teknoloji ve sanayileşmenin geldiği nokta miyuki boncuk üretimini biraz daha kolaylaştırdığından fiyatını daha makul seviyelere çekmiştir. Ancak bu noktada sahte ürünlere de dikkat etmek gerekiyor. O yüzden miyuki adıyla satılan her takı aslında miyuki boncuk ve miyuki taşlarla üretilmemiş olabilir. Günümüzde altının ve gümüşün sahtesini piyasaya sürme cesaretini gösteren sahteciler, sahte miyukileri de kolayca üretebiliyor. Bu yüzden miyuki takı alırken temkinli olmakta fayda var.

Peki Nasıl Anlayacağız Miyukinin Sahtesini?

Aslında dikkatli bakıldığında boncukların şekli ve rengi sahtesini ele verir. Gerçek miyuki ile yapılan takılarda boncuk ebatları aynı standardı koruduğu için diziliş sırası da kusursuz ve aynı hizada olur. İşlenen desenlerde hata olmaz. Ama sahte ürünlerde hem ebat hem renk uyumu korunamadığı için diziliş sırası bozuk, renk uyumunda hatalar açıkça gözle görülebilir. Yine de gerçek miyuki takıları ustalarından, malzemelerin de güvenilir firmalardan alınmasında fayda var.

Miyuki Hangi Takılarda Kullanılır?

Miyuki el emeği takıların vazgeçilmez malzemelerden birisidir. Artık dünyanın birçok farklı bölgesinde miyuki takıları görmek mümkün. En basit ve kolay tasarıma miyuki bileklik yaparak başlanabilir. Günümüzde bileklik, halhal ve kolye uçları yapımında miyuki taşların kullanıldığını görsek de süs eşyaları, hatta portre ve tablolar da yapılmaya başlanmıştır.

Miyuki boncuk ile yapılan başlıca takılar:

Miyuki Kolye
Miyuki Bileklik
Miyuki Halhal
Miyuki Küpe
Miyuki ile takı yapımında birçok örgü tekniği kullanılabilir. Dik açı örgü tekniği, peyote örgü tekniği, kare örme tekniği, balıksırtı örgü tekniği, tuğla örgü tekniği, elde tezgah işi bunlardan bazılarıdır.

İp ve deri ve başka malzemelerle birlikte kullanılarak tasarımlar yapılabileceği gibi, sadece miyuki boncuklar kullanılarak bileklik vb. takılarda yapılmaktadır.

Sadece miyuki boncuklar ile yapılan takılar o kadar göz kamaştırıcı durur ki uzaktan bakıldığında onu gümüş ya da altın birer mücevher olduğu izlenimi verir.

Paylaş

0 yorum(lar)

close