Whatsapp
close
Menü

MUM YAPIMINDA PÜF NOKTALAR

MUM YAPIMINDA PÜF NOKTALAR

Mum nasıl yapılır?

Alerjik bünyeye sahip olanlar için mum yapımı oldukça güzel bir avantajdır. Önemli nokta olarak ta evdeki havayı daha temiz tutmak istiyorsan soya mumu kullanmayı tercih edebilirsin. Birçok çeşit mum türü olmasına rağmen, hepsinin üç ana hammaddesi vardır bunlar;

Balmumu (çeşitli seçeneklerde balmumu bulunmaktadır. Tamamen sizin kararınıza kalmıştır)

.Fitil
.Kavanoz ya da dekoratif bir kalıp
.Esans ve renk (isteğe bağlı)
.Balmumu eritmek için tencere
.Gıda boyası
En popüler balmumu parafin mumudur. Özellikle yeni başlayanlara tavsiye ederim çünkü hızlı erir kolayca renklenir ve diğerlerine nazaran daha ucuzdur. Kontrollü kullanmalısınız sonuçta eridiğinde etrafa kimyasal yayacaktır alerjik yapıda olanlar balmumunu eritirken camları açabilir böylece rahatsızlık duymadan işlemi tamamlar.

Bir diğer balmumu çeşidi Soya mumu olandır soya fasulyesinden yapılır, oldukça kolay temizlenir ve kullanımı kolaydır çevre dostu olarak da bilinir. Diğer mumlara nazaran daha yavaş yandığı bilinir ayrıca hava temizleme özelliği vardır ama bütün bu olumlu yönlerin yanında kokusu çok uzun süre kalmaz ve renk istenilen gibi tutmayabilir. Kokulu mum yapımı uçucu yağlar ile yapılmakla birlikte balmumunun da kendine has hoş kokusu olduğunu unutmayalım. Yeni yapacağın mumlar için geri dönüşüm olarak evde daha önceden yakılmış yarım kalmış bükülmüş ya da artık beğenmediğiniz mumları eriterek kullanabilirsin. Yanmış veya yarı kullanılmış ve bükülmüş eski mumları da kullanabilirsin.

Evde Kokulu Mum yapımı

Başlamadan Önce

İlk olarak mum yapacağın bölgeyi belirlemeli ve o alanı hazırlamalısın. Yüzeyi gazete ile örtmeni tavsiye ederim. Balmumunu seçtiğinde ona uygun fitil bulman gerekir. Bazı fitiller bazı mumları eritemediği için balmumuna uygun fitili alman çok önemli.

Kokulu mum yapımı

İlk İş: Mum kalıpları

Zevkine uygun şekilde yuvarlak, kare, silindir, saksı, kullanmadığın bardak vs birçok çeşit te kalıp kullanabilirsin tamamen senin zevkine kalmış. Buradaki önemli nokta ısıya dayanıklı olmaları gerektiğidir. Zaten çoğu cam ve seramik kaplar ısıya dayanıklıdır.

Peki Ne Kadar Balmumuna İhtiyacın Var?

Tabi ki küçük boy bir mum yapmak istiyorsan çok fazla balmumuna ihtiyacın yoktur bunu da kalıp olarak kullanacağın temanın içerisine su doldurarak ölçebilirsin. Hacmini ölçtükten sonra işin kolaylaşacaktır.

Fitil Boyu

Kullanılacak iyi fitil boyu seçmek balmumu markası, kalıp büyüklüğü ve kullanılan koku miktarına göre değişir. Fitil üreticileri doğru boyut için grafikler sunmaktadır buralardan yardım alabilirsiniz.

1: Balmumunu Eritin

Büyükçe bir tencerenin yarısına su koyun kaynamaya bırakın. Balmumlarını benmari usulü eriteceğiz tabi büyük bir mum yapmak istiyorsanız tencerenin içerisine daha küçük tencere içine yerleştirdiğiniz balmumlarını koyabilir ya da bir sürahinin içine koyarak kaynamakta olan tencerenin içerisine koyabilirsiniz. Benmari usulü yani kaynamakta olan tencerenin üzerini kapatacak büyüklükte ısıya dayanıklı bir kaba ya da tabağa balmumlarını koyun alttan gelecek ısı ile balmumları eriyecektir. Ara ara karıştırın birkaç dakika içerisinde erimesi gerekiyor sabırlı olmalısınız. Balmumu tamamen eridiğinde sanki zeytinyağıymış gibi görünecektir parfüm, uçucu yağ ya da gıda boyası eklemeden önce balmumunun soğumasını beklemelisiniz.

2: Mum Kalıpları

Önceden belirlediğiniz mum kalıplarını önünüze alın temiz ve kuru olmalı. Fitili mum kalıbına sabitlemek te sıra balmumu iyice soğumadan bu işlemi de tamamlayalım. Piyasalardaki bazı fitillerin altları yapışkanlı oluyor ama sizin fitiliniz yapışkanlı değilse herhangi bir yapıştırıcı ile fitili kalıbın tabanına yapıştırıp sabitleyin. Fitil boyunu ayarlarken kalıbın boyundan uzun ayarlamanız gerektiğini sakın unutmayın.

3: Renk ve Koku

Benmari usulü ile erittiğimiz balmumunun içine mum yandıkça yayılmasını istediğimiz kokuyu ve eğer istiyorsak gıda boyasını ekleyeceğiz. İstediğiniz kokuyu bitkisel yağlardan seçip beş altı damla kadar erimiş balmumuna eklemeniz yeterli olacaktır. Öte yandan seçtiğiniz rengi hangi yoğunlukta istiyorsanız balmumunun içine ekleyebilirsiniz. Kısa bir süre spatula ile karıştırdıktan sonra renk yoğunluğunu biraz daha gıda boyası ekleyerek arttırabilirsiniz. Yada yoğunluğu daha iyi anlamak için mermer zemine daha soğuk olduğundan dolayı mermer dedim ama dilediğiniz bir zemine bir damla damlatarak kurumasını bekleyin damla kuruduktan sonra rengin yoğunluğu daha net belli olur eğer hala yeterli görmüyorsanız erimiş balmumuna biraz daha gıda boyası ekleyebilirsiniz.

4: Kalıba dökme

Gıda Boyası ve yağ ekledikten sonra erimiş balmumu karışımının biraz soğuduğundan emin olduktan sonra kalıba dökmeniz gerekmektedir. Önce fitili tutun ve kalıbın ortasında olduğundan emin olur fitili dik bir şekilde tutmalısınız sonra erimiş karışımı kalıba yavaşça dökün birkaç saat bekledikten sonra karışım sertleşecektir sertleştikten sonra fitilin mumun dışında olan kısmını kısaltmanız gerekiyor mumun en üst kısmından itibaren 1.5cm kadar kalması yeterli olacaktır. Ve evet mumunuz hazır ama mumu kullanmadan önce en az 24 saat dinlendirmenizi ve iyice donmasını beklemeniz gerektiğini unutmayın. İlk denemede istediğin sonuca ulaşamasan bile bu yapılamayacak bir şey değil mutlaka bir iki denemede istediğin sonucu alırsın bu senin hevesini kırmasın. Ayrıca sadece dekoratif mum olarak kullanılmak istenilen mumlara kuruduktan sonra kalıbından çıkarma işlemi bitince tabi ki çıkarırken kırılmaması için kibarca çıkartmak gerekiyor isterseniz mum üzerine yazılar yazabilir ya da pek çok çeşit tema üretebilirsiniz örneğin kurumuş çok güzel bir yaprağı mumunuzun üzerine yapıştırmak gibi yada kahve çekirdeklerini yapıştırmak gibi zevkinize uygun şekilde yaratıcılığınızı konuşturacak fikirler ile farklı bir hava yaratabilirsiniz.

 

 

Paylaş

9 yorum(lar)

öğretici bir anlatım olmuş. Yapım aşamalarını da görseller ile desteklerseniz daha verimli olur. emeğiniz için Teşekkürler
bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)
çok güzel bir yazı olmuş. Süpersinnnn
muhteşem bir paylaşım
Birlikte Mum Yapalım Mı? (:
olur :)
çok teşekkürler :)
Teşekkürler
Emeğinize Sağlık
close