Whatsapp
close
Menü

Punch İğnesi Nasıl ve Nerede Kullanılır?

Punch İğnesi Nasıl ve Nerede Kullanılır?

Yeni bir hobi edinme noktasında hem tasarımlarını gösterebileceğin hem de seni eğlendirebilecek bir seçenek bulmuşsun diyebiliriz. Çünkü punch iğnesi normal yama dikişi ve nakışı gibi kumaşın bir ucundan geçip diğerinden çıkmanın aksine her zaman kullanımda iğneyi yüzeyde bırakır. Bu sayede çok daha rahat bir şekilde istediğin deseni ortaya çıkarabilirsin.

İhtiyacın Olan Malzemeler
Elbette her hobide olduğu gibi gerekli birkaç malzemeyi temin etmen senin işini kolaylaştıracaktır. Öncelikle esas ihtiyacın tabii ki de bir punch iğnesi. Çoğunlukla farklı boyutlarla birlikte bir set halinde satılan bu punch iğnelerini hobi dükkanlarında veya internet üzerinden temin edebilirsin. Boyutu da fazla büyük olmayan bu iğneler elinde tutarken kolayca işleme yapabileceğin bir şekildedir.

Ardından nakışı daha kolay yapmak için elbette bir kasnak ve kasnakta rahatça gerilebilecek bir kumaş tercihi yapmalısın. Kasnağı dilediğin tasarıma uygun boyutlarda seçebilirsin. Bu işlem için çoğunlukla ahşap kasnakların kullanışlı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Seçeceğin kumaş eğer nakışın altından görünecekse dilediğin bir renkte nakış kumaşı şeklinde alınabilir. Ancak zaten yaptığın işlemenin altında kalacaksa yaptığın işlemleri senin rahatça görebilmen için keten, beyaz, krem gibi açık veya orijinal renkte kumaşları tercih edebilirsin.

İp seçimi yaparken de gerekli kalınlıkta tercihler yapman önemli olacaktır. İplerin tür olarak aynı parlaklıkta ve kalınlıkta olması tasarımının tutarlılığı için daha doğru olur. Aynı zamanda renkleri de yapacağın tasarıma göre belirlersen fazladan malzeme almak zorunda kalmazsın.

Bir Desen Belirleyebilirsin

Gerekli malzemeleri temin ettikten sonra istediğin tasarımlara dair bir çizim yapabilirsin. Böylece aslında elindeki renkli ipler ve kasnak boyutlarıyla daha uygun bir malzeme listesi belirleyebilirsin.

Yapacağın tasarım ilk başta daha sade bir form olabilir. Ardından da yaptığın çizimi kopya kağıdıyla kumaş üzerine aktarabilirsin. Kumaş üzerinde tükenmez kalem veya izi geçen bir kurşun kalem yardımıyla desenini kumaşa çizmen mümkün.

Ve İşlemeye Başlayabilirsin

Nakış dokuma işine geçmek için öncelikle iğne içine ipi gergin bir biçimde tutturmalısın. Ardından da kumaşın içinden iğneyi kumaşın ters yüzeyinden olacak şekilde işlemeye başlayabilirsin. Bunu yaparken öncelikle dokuma desenlerinin kenarından gidip ardından da içini doldurman daha kolay gelebilir.

Dokuma işlemini yaparken her zaman ters yüzeyde olduğunu unutmamalısın. Bu nedenle arada sırada nakış işinin arkasını çevirerek doğru ilerlediğinden emin olabilirsin. Aynı zamanda bu nakış işleme sürecinde iğneyi kumaşa yakın tutarsan daha kolay bir şekilde devam edebilirsin.

İşlediğin renkteki işlemi sonlandırmak için ipin artan uzunluğunu kestikten sonra yine ters yüzeyde dikiş atabilirsin.


Paylaş

0 yorum(lar)

close