Whatsapp
close
Menü

Su Kabağı Nasıl Boyanır?

Su Kabağı Nasıl Boyanır?

Günümüzde giderek popüler bir hale gelen hobi ve el sanatları aktiviteleri sayesinde pek çok ürün ve malzeme, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre geliştiriliyor. “Kendin Yap” etkinliklerine olan ilginin de artmasıyla, insanlar artık hazır alabileceği eşya ve aksesuarlar yerine var olanları boyama ve çizim gibi çalışmalarla yeniden tasarlamayı tercih ediyor.

 

Bu noktada en çok rağbet gören aktivitelerin başında ise mobilya boyama, ham ahşap objeler üzerinde çalışma ve su kabağı boyama geliyor. Hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından büyük bir keyifle yapılan bu etkinlikler, bir nevi terapi rolü üstlenerek zihni boşaltmaya ve rahatlamaya da yardımcı oluyor.

 

Su kabağı boyama, evlerinde özgün ve yaratıcı eserlere yer vermek isteyen ve kendi stilini yansıtmayı arzu eden pek çokları tarafından yapılan hobi çalışmalarından bir tanesi. Evin hemen her köşesinde değerlendirilebilecek bu objeye farklı tekniklerle ister modern isterse de vintage yani nostaljik bir görünüm kazandırılabiliyor. Bu sebeple de su kabağı nasıl boyanır sorusu merak edilen konuların başında geliyor.

Öncelikle Su Kabağı Nedir Diyenleri Şöyle Alalım:

Su kabağı, kabakgiller familyasına mensup olan tek yıllık bir bitki türüdür. Alt kısmı geniş yuvarlak, üstü ise ince uzun bir forma sahiptir. Su kabağı ismini, eski zamanlarda içinin boşaltılarak su doldurmak amacıyla kullanılması dolayısıyla almıştır. Genellikle sarı, turuncu veya yeşil tonlara sahip olmakla birlikte günümüzde süsleme ve boyama sanatında kullanılan malzemelerden biri haline gelmiştir.

Su Kabağı Nasıl Boyanmalı? Adım Adım Su Kabağı Boyama Teknikleri
Hemen her yüzey ve objede olduğu gibi süs kabağı boyama çalışmalarında da belirli adımları takip etmek, bu aktivitenin sonunda ortaya estetik açıdan başarılı ve düzgün bir eser çıkarmak açısından önem arz etmektedir. Su kabağı malzemeleri, boyama ve tasarım noktasında kaliteli ve çalışmaya uygun olarak seçilmesi gereken ürünlerdir.

 

Su kabağı hangi boya ile boyanır sorusu içinse verilebilecek pek çok yanıt mevcuttur. Boyama için ihtiyaç duyulan malzemeler genel olarak akrilik veya tercihe göre sedefli/simli metalik boya, zemin ve desen için gerekli birkaç adet fırça, zımpara ve vernik gibi temel ürünlerdir. Nihai görünümün hayal edilen tasarıma denk olabilmesi için doğru ve nitelikli malzemelerin gerektiği sırayla kullanılması da son derece önemli bir detaydır.

 

Dilerseniz boyama öncesi dipnotların ardından susak boyama çalışması için izlenmesi gereken adımlara geçelim:

 

İlk etapta kullanılacak boyanın işleme hazır hale getirilmesi gerekir. Sıklıkla kullanılan akrilik boya yoğun kıvamlı bir ürün olduğundan su veya tiner yardımıyla inceltilerek daha akışkan bir forma getirilir. Ancak çok sıvı olması boyanın kapatma özelliğini düşürdüğünden bu ölçü dikkatli bir şekilde ayarlanmalıdır.
Boyama işlemine geçmeden önce su kabağında şayet varsa çatlaklar doldurulmalı ve pürüzler zımpara yardımıyla giderilmelidir. Başarılı bir boyama süreci için bu adımlar elzemdir. Ardından su kabağının üzerindeki tozlar temizlenerek boyaya hazır hale getirilir.
Boyama işleminde öncelikle fırça bir miktar suya batırılır ve fazla su peçete yardımı ile alınır. Ardından ilk kat boyama işlemi, zemin fırçası veya sünger fırça yardımıyla yapılır. İlk kat 15-20 dk kadar kurumaya bırakılır ve sonra tekrar zımpara yardımıyla pürüzler giderilir. Daha sonra ise 2. kat boya uygulanır ve tekrar kurumaya bırakılır.
Su kabağı süsleme adımına gelindiğinde zemin boyasının kuruduğundan emin olmak gerekir. Bu aşamada desen ve çizimler için ince uçlu resim fırçaları kullanılmalıdır. Böylelikle daha doğru detaylar ve desenler elde edilebilir.
Son olarak vernik/cila malzemesiyle su kabağına parlak veya mat bir görünüm kazandırılır. Ayrıca boya ve desenlerin uzun vadede kalıcılığı sağlanmış olur.

Paylaş

0 yorum(lar)

close