Whatsapp
close
Menü

Kanaviçe Nedir ? Gerekli Malzemeler Nedir ? Nasıl Yapılır ? ( Videolu Anlatım )

Kanaviçe Nedir ? Gerekli Malzemeler Nedir ? Nasıl Yapılır ? (  Videolu Anlatım )

Kanaviçe Nedir ?

El işi olarak kabul edilen kanaviçe belirli desenleri ortaya çıkarmak için iplerin kumaşa çapraz şekilde işlenmesi ile yapılan bir el işi sanatıdırEtamin kumaşı olarak adlandırılan özelliklerinde delikli üretilerek minik kareler bulunan kumaş üzerine yapılan işlemelere Kanaviçe denilmektedir. Kanaviçe bazı yerlerde goblen olarak da adlandırılan bir el sanatıdır. Kanaviçe yapımında özellikle etamin kumaşın kullanılmasından dolayı zaman içerisinde kanaviçeye etamin de denilmiştir. Kanaviçe yapımında Etamin kumaş kullanılarak elde edilmek istenen desen küçük karelerin sayılmasıyla kumaşa işlenmektedir. 

 Kanaviçe düz kumaşa işlenen bir el işi olarak kabul edilmektedir. Etamin ise daha çok kareli kumaş üzerine işlenmiş bir el işi olmaktadır. İkisinde de işleme yöntemi çapraz şekilde yahut yarı çapraz kareler yapmak ile desen oluşturulmaktadır. Kanaviçede daha çok işlenmek istenen desen bir kareli etamin astar kumaş yardımıyla aynı şekilde düz kumaşa işlendikten sonra Astarlık Kumaş kaldırılarak sadece desen ortada kalmaktadır. 

 

                    

 

Kanaviçe İçin Gerekli Ürünler Neler ?

Kanaviçe adlı nakış tekniği diğer pek çok nakış tekniği gibi az sayıda malzeme gerektirir. Bunlar İğne, Kumaş, Renkli iplikler ve uygulamak istediğiniz modelin bir örneği olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak kanaviçe işleminde etamine yapacaksanız etamin kumaş, kasnak işi kanaviçe yapacaksanız da kasnak ve düz kumaş kullanmanız gerekmektedir. Öte yandan kanaviçe için kullanılan iplikler diğer işlemelerde kullanılan iplik çeşitlerinden farklı olup belirli bir inceliğe sahiptir. Bu sebep ile kanaviçe yaparken doğru ipliklere sahip olduğunuzdan emin olun.

Eğer ki Kanaviçe için başlangıç seviyesinde veya yeni başlayacaksanız sizler için hazırlanmış gerekli tüm malzemeleri içeren setler bulunuyor. ( Örnek : Kanaviçe Setleri )

 

                         

 

Kanaviçe Nasıl Yapılır ?

Etamin Kanaviçe işlemek için yapılan dört kenarında minik delikler bulunan kareler ile oluşturulmuş yumuşak bir Kumaş çeşididir. Etamin Kumaşına işlenen kanaviçe zamanla halk dilinde etamin olarak adlandırılmıştır. Oysa etamin bir kumaş çeşidi olmaktadır. Etamin üzerine işlenen desene kanaviçe de denilebilmesinin yanında kanaviçe işlemek için illa etamin kullanılmasına da gerek olmamaktadır. Etamin düz kumaşa eklenilen bir bez şeklinde de kullanılabilmektedir. İşlendikten sonra desenden ayrılarak düz kumaşın üzerine işlenmiş gibi bir görünüm sağlamaktadır. 

Kanaviçe yaparken modeli iyi gözlemlemeniz oldukça önemlidir. Öncelikle modeli dörde katlayarak en ortaya gelen kareyi işaretleyin. Ardından aynı işlemi kumaş için de yapın. Kanaviçe için uygun olan İpliklerden kullanmak istediğinizi belirleyin. İplikler çoğunlukla 6 telden oluşmaktadır. Daha sonra tüm iplik tellerini ayırın ve işlemede kaç tel kullanmanız gerekiyorsa, bu sayı genellikle 2 veya 3 olmaktadır, o kadar teli bir araya getirin. Ardından ipliğinizi İğnenize geçirip ufak bir pay bırakın. İpliğinizi geçirdikten sonra düğüm atmayın ve ilk çarpı işleminizi yaptıktan sonra arkada birkaç santimlik yer pay bırakın. 

Eğer Kanaviçeyi ilk defa yapıyorsanız hemen başarılı olmayı beklemeyin. Bunun için ilk denemenizi boş bir kumaş üzerinde yapmanız daha faydalı olacaktır. İlk olarak kullandığınız Kumaşın arka tarafından iğneyi sokun ve çarpının bir kısmını yapacak şekilde diğer yüzeyden geçirin. Eğer modelinize göre devam etmek istiyorsanız sıra sonuna kadar alt alta yarım çarpılara devam edin ve daha sonra dönerek aynı şekilde çarpıları tamamlayın. Burada dikkat etmeniz gereken şey işleme boyunca ipliğin gerginliğinin aynı olması gerektiğidir.

Kanaviçe ilk bakıldığında zor bir el işi olduğu düşünülse de aslında çok kolay ve oldukça keyifli bir el işi sanatıdır. Kanaviçenin nasıl yapıldığını okuyarak öğrenmek yerine daha kolay öğrenmek için sizler için hazırladığımız kanaviçe nasıl yapılır videomuzu izleyebilir ve deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. 

 

Paylaş

2 yorum(lar)

ben proje ödevi aldım ve aşırı derecede güzel bir site.
ben proje ödevi aldım ve çok iyi bir site.
close