Whatsapp
close
Menü

KASTAMONU İĞNE OYASI YAZMA MODELLERİ

KASTAMONU İĞNE OYASI YAZMA MODELLERİ

Günümüzde yazmalar sadece çeyiz zamanı için değil aynı zamanda günlük hayatta fular ve saç bandı olarak da bayanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. İğne oyası diğer bir adı ile Türk Danteli adı verilen oya modeli uğraştırıcı ve sabır isteyen bir çeşit olsa da tığ işine göre nispeten daha göz alıcı durmaktadır. Ayrıca iğne oyası modelleri de kendi içlerinde basit modeller ve daha zor modeller olarak çeşitlilik göstermektedir.

Geleneksel yazmalar her zaman genç kızların çeyizlerinde mutlaka olan parçalardır. Her yöre kendine göre renk ve oya yapsa da mutlaka sandıklardaki yerini alır. Yazma ve patikler yörelere göre farklılıklar gösterse de yazma oyası yaparken esas kural genelde yazma ile oyanın birbiri arasındaki renk uyumudur. Bunun dışında çeyiz için yapılan yazma oyaları genellikle daha ağır ve uğraştırıcı iğne oyası gibi yöntemler ile yapılırken günlük kullanım yazmalar için tığ işi oya modelleri tercih edilir.

Ülkemiz her konuda olduğu gibi el işi konusunda da tam bir çeşitlilik cennetidir. Bu güzel topraklarda her yöreye göre farklı türküler, farklı yemekler olduğu gibi farklı el işleri de bulunmaktadır. İğne oyası yazma modelleri deyince de Manisa yöresi, Rize yöresi ve Kastamonu yöresi gibi illere göre farklılıklar gösteren modeller bulunmaktadır. Sizlere bu yazımızda Kastamonu iğne oyası yazma modelleri ile ilgili bir çalışma hazırladık. Yazımızın devamında yazma oyası örnekleri, iğne oyası yazma modelleri ve yeni tığ oyası yazma modellerini bulabilirsiniz.

YAZMA OYASI ÖRNEKLERİ

Yazma oyası denilince ister iğne oyası isterse tığ oyası olsun ilk akla gelen örnekler çiçek motifleridir. Papatya, lale ve karanfil en sık kullanılan modellerdir. Bunun dışında dut işi, fıstıklı incili dağ oyası, üzüm oyası, kurdele, yıldız gibi modeller de bulunur. Çeyizlerinizde kullanmak için ya da günlük kullanım için bu modellerden birisini tercih edebilirsiniz. Yapım aşaması ile ilgili yeterli bilgiye sahip değilseniz pek çok internet sitesinde konu ile ilgili videolu ve oldukça basit anlatımlar bulunmaktadır.

KASTAMONU İĞNE OYASI YAZMA MODELLERİ

Kastamonu yazmalarında genellikle koyu renkler tercih edilir. Özellikle kırmızı renk çok kullanılır. Bu nedenle Kastamonu iğne oyası yazma modellerinde karanfil ve gül gibi kırmızı yazma rengine uygun modeller tercih edilmektedir. Genellikle zarif modellerin bulunduğu Kastamonu iğne oyası yazma modellerinde zambak modeli, yılbaşı çiçeği modeli, kadife boncuk ve pul da kullanılmaktadır.

KASTAMONU İĞNE OYASI YAZMA MODELLERİKASTAMONU İĞNE OYASI YAZMA MODELLERİKASTAMONU İĞNE OYASI YAZMA MODELLERİKASTAMONU İĞNE OYASI YAZMA MODELLERİKASTAMONU İĞNE OYASI YAZMA MODELLERİ
Paylaş

0 yorum(lar)

close