Alt kategoriler


Silikon kalıp, kalıp malzemesi olarak silikonun kullanıldığı, kalıpların döküm yöntemiyle hazırlandığı ve silikon kalıplamanın yapılmasını sağlayan üretim malzemesidir. Bir yardımcı ürün gibi gözükse de aslında ortaya çıkan ürünün var olmasının sebebidir. Doğru bir şekilde işlenmezse üretim neticesinde doğan tüm ürünlerde de hatalar meydana gelmektedir. Kısacası silikon kalıplar özenle hazırlanmalı ve hata yaratmayacak şekilde tamamlanmalıdır.

1970'li yıllarda düşük adetli üretim ve kopyalama işlemleri için doğmuş bir yöntemdir. Benzeri yöntemlerine nazaran maddi ve kalite bakımından da avantajlar sağlamaktadır. Temel anlamda kalıp malzemesi olarak silikonun kullanıldığı döküm yöntemiyle kalıp imali sağlar. Bu işlem çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğinden test amaçlı prototip üretiminde de çoğunlukla kullanılır.

Heykeltıraşların modellediği eserlerin çoğaltılması için detaylı bir kalıplama işleme uygulanmalıdır. Bu konuda da düşük çekme değeri sayesinde silikon kalıplama yöntemi yüksek detay yakalaması sağlar. Polyester kalıplarla üretilemeyen bazı ters açılı parçalar için silikonun esnekliği çok pratik bir çözüm olmuştur.